vrijdag 14 april 2017

BTW bij import en doorvoer



Er komen regelmatig BTW vragen bij mij binnen. Nu ben ik zeker geen BTW expert  - daarvoor zijn er uitstekende mensen in de vrije markt te vinden - maar ik kan wel het systeem uitleggen. 
Een bijvoorbeeld is de volgende vraag:

 

Situatie: 


Goederen komen de EU binnen – niet in Nederland – en worden daarna verkocht aan een ander EU-land.  Dit komt bijvoorbeeld voor als een boot uitwijkt van Rotterdam naar Antwerpen of Hamburg, terwijl de goederen naar Italië moeten. Dat kan om diverse logistieke redenen zoals opslagcapaciteit of omdat de zending gesplitst wordt.

De concrete vraag die aan mij werd gesteld:


Er worden goederen gekocht in Brazilië en doorverkocht naar Italië, De goederen komen in Antwerpen binnen en worden daar ingeklaard. Vandaar gaan de goederen door naar Italië. Hoe zit het met de BTW? 

Route van de goederen:      Brazilië --> België --> Italië  
Route van de factuur:          Brazilië --> Nederland --> Italië 

Dit is geen zogeheten ABC levering omdat bij een ABC alle partijen in de EU zitten. 

Oplossing


De Braziliaanse verkoper factureert aan de Nederlandse handelaar. De Nederlander krijgt dus een Braziliaanse factuur waarop geen BTW is berekend.
Bij binnenkomst van de goederen  in de EU (België) dient de Belgische BTW berekend te worden. Dus als de Nederlander in België geen registratie heeft, dient er iemand als een fiscaal vertegenwoordiger op te treden (bijvoorbeeld een logistiek dienstverlener zoals een opslaghouder of een expediteur) voor de Nederlander. Hij neemt het BTW bedrag op als belastingschuld; gaan de goederen door naar een volgend EU land,02 dan wordt de rekening weer gedebiteerd en staat het saldo op 0. Een andere mogelijkheid is dat de BTW direct voldaan moet worden door de Nederlandse ondernemer; hij kan dan soms de buitenlandse BTW terugvragen.

Vervolgens zendt de Nederlander de goederen vanuit België naar Italië. Het is nu een Intracommunautaire levering. MAAR het hangt er vanaf of hij vanuit de Belgische registratie of vanuit een Nederlands adres (en BTW nummer) factureert. 

  •    Vanuit België gefactureerd verlegt hij zijn BTW naar de Italiaan. Dus hij vermeldt op de factuur 0% BTW en vermeldt “BTW verlegd” met het BTW-nummer van de Italiaan. Tevens neemt hij de BTW in België op in de ICP (Intracommunautaire Prestatie).
  •    Als hij vanuit Nederland factureert dan moet de ondernemer contact met de Belgische belastingdienst opnemen, op te vragen wat er op de factuur moet worden vermeldt. Er moet immers in België vaststaan dat de goederen het land uitgaan en in Italië bekend zijn dan er BTW goederen binnen zijn gekomen.
    Omdat de goederen niet op Nederlands grondgebied zijn geweest, heeft de Nederlandse belastingdienst niets met de BTW te maken.
  •    Ook is het mogelijk dat het Nederlandse bedrijf  een BTW registratie in Italië heeft. Dan kan deze Italiaanse ‘vestiging’ van het Nederlandse bedrijf aan de Italiaan een factuur sturen met daarop de Italiaanse BTW als een binnenlandse levering.  

Advies   

Breng eerst de route in beeld, inclusief de alternatieven.

Bel de Belastingdienst T 0800 0543 òf vraag een fiscalist/BTW expert. 

Als het om algemene uitleg gaat kun je ook bellen met T 088 5852222
Helpdesk van de Kamer van Koophandel.   
 
Theo van de Velde
adviseur van de Kamer van Koophandel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten