zondag 14 juni 2015

Buigen of barsten

Rijsoort Buigwerk


Heeft u dat ook, dat je ineens een idee krijgt? Het staat je zo helder voor de geest dat je zelfs niet snapt dat je er niet eerder op kwam. Het enige wat er hoeft te gebeuren is dat team A dichter bij team B komt en dat de werkvoorbereider A en B bij elkaar optelt.

Dit soort revelaties vindt altijd ’s nachts plaats. De volgende ochtend roept u de teamleiders van A en B bij elkaar en verwacht eigenlijk een ovatie. Maar Helaas, Anna van team A werkt maar tot 15.00 uur en de werkvoorbereiding zal wel een half uurtje eerder moeten beginnen. Hoe kun je niet gedacht hebben aan Frans? Frans werkt ècht alleen maar met de carrouseldraaibank en niet met de draai- freescombinatie. Dus, ja…het idee is goed maar…

Maandag 24-3-2014 eind van de middag waren 17 ondernemers/productiemanagers, georganiseerd door de Kamer van Koophandel, te gast bij Van Rijsoort Buigwerk. Alle aanwezigen hebben het gevoel dat zij hun productiviteit mogelijk beter, slimmer en effectiever kunnen organiseren. Van Bert Tuinzaad (vm TNO) hoorden we waar in het orderproces de fouten onderschept moeten worden en Eric Koenhein, bedrijfsleider van Rijsoort vertelde hoe het voor hen heeft gewerkt en gaf met getallen aan wat de meerwaarde ten opzichte van de inspanning is geweest.

Waren de vraagstukken van de aanwezige bedrijven hiermee opgelost? Nee, dat niet natuurlijk. Wel ontstond er een levendige discussie. Niet alleen over ‘hoe krijg ik mijn mensen mee’ maar ook het tegenovergestelde: ‘Ga ik wel genoeg mee met ideeën van de werkvloer? Geef ik genoeg ruimte voor ideeën (sociale innovatie)?’
Het is leuk om van collega-ondernemers te horen hoe zij omgaan met zaken als kwaliteit- en beschikbaarheid van mensen, bedrijfscultuur, piekbelasting, omsteltijden verkorten, voorraadbeheer, terugvindbaarheid etc.

Deze sessies worden niet meer door de Kamer van Koophandel georganiseerd. Wel proberen we ondernemers te informeren over diverse onderwerpen die met productiviteit, en innovatie te maken hebben. Ook zorgen we altijd voor netwerkmogelijkheden. Meer weten? 
Bel me even. 

Theo van de Velde 
M 06 46748120



Geen opmerkingen:

Een reactie posten